Yleinen

Elävä kaupunkikeskusta kukoistamaan

By 25.12.2018 helmikuu 15th, 2019 No Comments

Kirjoitus on julkaistu Satakunnan kansassa 2.2.2019

 

Viimeinenkin urheiluliike muuttaa Porissa kävelykadulta Puuvillaan. Tyhjiä liiketiloja on runsaasti. Onko Porin kaupunkikeskusta näivettymässä?

Kuvattua kehitystä tapahtuu Suomessa monissa keskikokoisissa kaupungeissa. Porin tilanne ei ole kuitenkaan kovin huono, vaikka edellä olevasta voisi niin päätellä. Kävelykeskustaan on syntynyt lisääntyvässä määrin ravintoloita ja muuta viihdepainotteista palvelua. Ja saa kävelykeskustasta edelleen elintarvikkeitakin useammasta hyvästä kaupasta. Tori ja kauppahalli ovat monen, mm. minun, lempiostospaikkoja.

 

Mutta mitä sitten pitäisi tehdä Porin kävelykeskustalle. Kaupunkien kävelypainotteiset keskustat ovat maailmalla kehittymässä viihtymis- ja ajanviettokeskuksiksi. Kaupalla on tulevaisuudessakin tärkeä osansa kävelykeskustan palvelutarjonnassa, mutta alueen houkuttelevuutta pitää lisätä uudenlaisella kaupunkisuunnittelulla ja uusilla toiminnoilla. Kaupunkikeskustasta pitää tehdä uudelleen elävä, hankkia sinne pörinää ja pöhinää.

Ehdotin jo viime vuonna, että kaupunki ja kävelykeskustan yrittäjät laatisivat yhdessä uuden Promenadi-Pori-suunnitelman. Tämän suunnitelman laatimisessa ei pidä vierastaa hullujakaan ajatuksia. Esimerkkejä voi hakea muualta Suomesta ja maailmaltakin, mutta myös meidät porilaiset voisi laittaa ideoimaan samaan tapaan, kuin tehtiin kaupungin brändiuudistuksessa.

Kävelykeskustaan voisi perustaa lehtienlukusalin, jossa olisi sekä fyysisiä lehtiä että lukumahdollisuus koneilta,  minisivukirjaston, kunnollisen kansalaisen olohuoneen, jossa voisi olla tietokoneita senioreille ja heille myös ohjaaja koneiden käyttöön. Tässä monitoimitilassa voisi järjestää seniori/vauvajumppaa, taidekursseja ja siellä voisi olla iso näyttö urheilutapahtumien tai vaikka eduskunnan kyselytunnin seuraamiseen. Ilmaista määräaikaista pysäköintiäkin pitäisi varmaan kokeilla. Näitä ideoita tulisi kerätä kuntalaisilta ja miettiä sitten, miten kaupunkiorganisaatio ne toteuttaa yhdessä yritysten ja kolmannen sektorin kanssa.

Kaupunki ei voi yksin kehittää kävelykeskustaa. Suunnittelutyöhön ja toteutukseen on otettava mukaan myös alueen nykyiset ja mahdolliset tulevat yritykset sekä toimintoja ja palveluita tarjoavat yhdistykset. Kaupungin vastuulla on järjestää yrityksille suotuisat toimintaolosuhteet mm vähentämällä ja nopeuttamalla lupabyrokratiaa ja mahdollistamalla erilaisia ideoita.

Esitänkin, että Porin kaupunki käynnistäisi pikaisesti Elävä kävelykeskusta-projektin yhdessä yritysten ja kolmannen sektorin kanssa. Asiantuntemusta voi ja pitää hankkia myös meiltä porilaisilta. Valtakunnassa on myös yhdistys, Elävä kaupunkikeskusta ry, jonka asiantuntemusta ja kontakteja voi työssä hyödyntää.

 

Kari Hannus

Diplomi-insinööri

Pori

Kirjoittaja on kokoomuksen eduskuntavaaliehdokas, joka on mm toiminut valtakunnallisen Elävä Kaupunkikeskusta ry:n varapuheenjohtajana ja hallituksen jäsenenä.